Øv på skoleveien før skolestart

Gjør deg og barnet ditt klar til skolestart!
Målet i Norge om at minst 80 prosent av barna skal sykle eller gå til skolen hver dag og lokal satsning på dette området i Innlandet, gjør at det stadig blir flere skoler som innfører trafikksikkerhetstiltaket «Hjertesone». 

Tiltaket til Trygg Trafikk, Statens vegvesen og Innlandet fylkeskommune skal gjøre det tryggere og mer attraktivt for barn å gå eller sykle til skolen og stimulere til mindre foreldrekjøring. Vi ønsker at foreldre og foresatte skal la barna sykle eller gå selv dersom det er mulig. I motsatt fall kan du kanskje sette av barnet ditt et lite stykke unna skolen? For litt frisk luft og bevegelse før skoledagen starter er gull verdt.  


Den største utfordringen skoler trekker fram i TØIs evalueringsrapport om Hjertesone, handler om at foreldre ikke følger hjertesoneanbefalingene, og fortsatt kjører barna helt inn til skolebygningen.  For å kunne skape en Hjertesone på best mulig måte er det flere mulige tiltak man kan gjennomføre. I hovedsak vil hjertesonearbeidet bestå av atferds- og holdningsskapende tiltak, men det kan også være aktuelt med supplerende fysiske tiltak av mindre størrelse.   Altså at det skal være så lite bilkjøring som mulig i skolens nærområde. Tar du utfordringen?  Bruk gjerne litt av sommerferien på å øve med barnet på å gå skoleveien, eventuelt finne et trygt sted å sette av barnet så det kan gå siste delen.  Lykke til!

Trygg Trafikks tips til å øve på skoleveien:

  1. Gå skoleveien uten barnet i første omgang og kartlegg steder som kan være kompliserte eller by på mulige farer. 
  2. Ta dere god tid og gå flere turer sammen. 
  3. Prat om det som skjer langs veien og de farene som kan oppstå. 
  4. La barnet ta mer og mer styring etter hvert. 
  5. Ha det hyggelig sammen!



God sommer fra
Marianne Mittet Solbraa
Regionleder Trygg Trafikk Innlandet