Utbrudd av høypatogen fugleinfluensa hos villfugl - informasjon fra Mattilsynet til kommuner og Statsforvaltere

Det påvises fugleinfluensa hos et stadig økende antall ville fugler i Norge. Dette omfatter flere arter, men i år rammer sykdommen særlig truede arter som krykkje og andre måkearter. I Finnmark har det pågått et omfattende utbrudd siden begynnelsen av juni.

Smitten sirkulerer blant ville fugler, og vi må ta høyde for at utbrudd med et stort antall syke og døde villfugl kan oppstå også i andre deler av landet. Vi oppfordrer derfor kommunene til å gjøre nødvendige forberedelser for en slik situasjon. Kommunene anbefales å forberede organisering av innsamling av døde fugler ved et utbrudd. Det er en fordel om slik innsamling kan komme raskt i gang ved behov. Det kan bidra til å senke smittepresset noe, og kanskje forhindre at utbruddet blir veldig stort.

Eksempler på ting som kan forberedes i forkant og som bør være en del av den lokale/regionale beredskapen:

  • Oversikt over leverandører/utleiere av nødvendig utstyr som tette kontainere, beskyttelsesutstyr, plukkeredskap, båter, osv.
  • Oversikt over kontaktinfo og transportmuligheter til destruksjonsanlegg som kan ta imot slikt avfall til destruksjon.
  • Identifisere tilgjengelige lokale ressurser som kan bidra.
  • Oppdatere kontaktinfo til aktuelle personer/firmaer.
  • Opprette kontakt med lokalavdeling hos Mattilsynet, slik at man har en etablert kanal for veiledning og avklaringer innenfor Mattilsynet forvaltningsområder.
  • Gjennomgå rutiner for hvordan man sender forespørsel om bidrag til bistand oppover i egen organisasjon.
  • Forberede informasjon til innbyggerne.

FHI anser risikoen for smitte til mennesker som svært lav, men anbefaler at personell som deltar i innsamling, bruker smittebeskyttelse.

Innsamlede fugler som en antar er døde av fugleinfluensa, skal destrueres i tråd med kravene i animaliebiproduktforskriften. Disse fuglene er kategori 1-avfall.

 

Les mer om dette på mattilsynet.no: Informasjon til kommuner ved innsamling av døde villfugler på grunn av fugleinfluensa

 

Mattilsynet vil kunne støtte og veilede kommunene i et eventuelt arbeid med innsamling og destruksjon.

Merk at enkeltfugler i områder der det er grunn til å tro at døde fugler er smittet med fugleinfluensa, ikke kan kastes i restavfallet. Områder med utbrudd vil ha mange døde fugler i konsentrerte områder.

Les mer om dette her: Døde eller syke villfugl og andre dyr

 

I områder uten kjent fugleinfluensasmitte, kan fuglen legges i en dobbel avfallspose før den kastes i restavfallet, dersom kommunen ikke har en annen ordning for innsamling. Husk hansker, munnbind og god håndhygiene.

Syke fugler bør få være i fred av dyrevelferdshensyn.

Vi ber statsforvalterne om å distribuere denne informasjonen til alle kommuner i eget fylke.

Ta kontakt ved spørsmål, innspill eller informasjon om mulige utbrudd på e-post postmottak@mattilsynet.no eller telefon 22 40 00 00.

Informasjon ligger på:

Samleside om fugleinfluensa

Informasjon om utbruddet i Finnmark

Informasjon til kommunene

For å hindre videre smitte under et utbrudd, er det viktig å informere befolkning og turister om å begrense ferdsel i områder med mye villfugl, og om å ikke ta på syke og døde fugler. Mattilsynet har laget plakater på norsk og engelsk som vi oppfordrer kommuner og turistaktører om å henge opp på relevante steder.

Svar til innbyggere om fugleinfluensa

Folkehelseinstituttets informasjon om forebygging av smitte til mennesker: Råd for å forebygge smitte med fugleinfluensa til mennesker.

Som tidligere er det viktig å minne fjørfeholdere i kommunene om at godt smittevern er nødvendig.

Informasjon til kommersielle fjørfeholdere

Informasjon til de som driver med hobbyhold av fjørfe og andre fugler

 

Vennlig hilsen
Mattilsynet region øst

 

Hele brevet fra Mattilsynet til Statsforvaltere og kommuner (PDF, 83 kB)